Opcje samodzielnego zarządzania danymi
Aby przesłać wniosek dotyczący prywatności danych bezpośrednio do Perplexity, możesz skorzystać z jednego z poniższych sposobów:
Opcja 1: Samodzielny eksport lub usunięcie danych (zalecana)
Możesz samodzielnie wyeksportować lub usunąć swoje dane w ustawieniach konta.
Aby wyeksportować dane:
- Zaloguj się na swoje konto Perplexity w witrynie internetowej.
- Przejdź do https://www.perplexity.ai/account/details.
- Kliknij Eksportuj moje dane.
- Otrzymasz wiadomość e-mail z linkiem do pobrania danych.
Aby usunąć konto i dane:
Ważne: przed usunięciem konta anuluj wszystkie aktywne subskrypcje, aby uniknąć opłat po jego usunięciu.
- Zaloguj się na swoje konto Perplexity.
- Przejdź do https://www.perplexity.ai/account/details lub kliknij lewy dolny róg ekranu i wybierz Moje konto.
- Przewiń na dół strony i wybierz Usuń konto / Dowiedz się więcej.
- Zapoznaj się z informacjami w wyskakującym okienku i potwierdź usunięcie.
Opcja 2: Prześlij formularz wniosku dotyczącego danych
Możesz też przesłać wniosek dotyczący prywatności do naszego zespołu za pomocą formularza wniosku dotyczącego danych.
Poniżej znajdziesz dodatkowe, szczegółowe instrukcje dotyczące usuwania różnych rodzajów danych dostępnych na Twoim koncie.
Jak usunąć lokalne dane Comet
- Otwórz Comet → Ustawienia → Prywatność i bezpieczeństwo → Usuń dane przeglądania.
- Wybierz zakres czasu.
- Wybierz rodzaje danych, które chcesz usunąć.
- Potwierdź usunięcie.
Ta czynność usuwa wyłącznie dane lokalne. Nie wpływa na Twoje konto Perplexity ani na zsynchronizowane ustawienia.
Chcesz wiedzieć, co jest przechowywane lokalnie? Pełny przegląd lokalnego przechowywania danych znajdziesz tutaj.
Całkowite usunięcie konta Perplexity
WAŻNE: przed usunięciem konta anuluj subskrypcję Perplexity, aby uniknąć opłat po jego usunięciu.
Konto można całkowicie usunąć na dwa sposoby.
Samodzielne usunięcie konta Perplexity
Możesz rozpocząć usuwanie danych bezpośrednio w ustawieniach konta, bez konieczności kontaktowania się z pomocą techniczną ani przesyłania osobnego wniosku.
- Wszystkie dane konta i dane osobowe zostaną trwale usunięte po 30 dniach. W tym okresie konto pozostaje wyłączone i oczekuje na usunięcie.
- Po upływie 30 dni usunięcia konta nie można cofnąć.
- Jeśli po upływie 30 dni zalogujesz się ponownie przy użyciu tego samego adresu e-mail, zostanie utworzone nowe, puste konto, a Twoje wcześniejsze dane nie zostaną przywrócone.
- Jeśli przed upływem 20 dni zalogujesz się na swoje konto przy użyciu tego samego adresu e-mail, Twój wniosek o usunięcie konta zostanie automatycznie anulowany.
Jak usunąć konto:
- Zaloguj się na konto w witrynie perplexity.ai i przejdź do https://www.perplexity.ai/account/details lub kliknij lewy dolny róg ekranu, a następnie wybierz Moje konto.
- Przewiń na dół strony, aby znaleźć opcję Dowiedz się więcej.
- Pojawi się wyskakujące okienko, w którym możesz potwierdzić proces usuwania.
Wniosek o usunięcie konta Perplexity
Rozumiemy, że możesz woleć, abyśmy to my zajęli się usunięciem danych, lub chcesz skorzystać ze swoich praw dotyczących prywatności danych zgodnie z prawem do usunięcia danych wynikającym z RODO i podobnymi przepisami.
- Przejdź do formularza wniosku dotyczącego prywatności danych.
- Gdy pojawi się monit, wybierz „Usuń moje dane osobowe”.
Jak zatrzymać usuwanie konta?
Jeśli chcesz przerwać proces usuwania, po prostu zaloguj się ponownie na swoje konto w ciągu 20 dni od jego rozpoczęcia. Zapobiegnie to usunięciu konta. Po 30 dniach usunięcia konta nie można cofnąć.
Usuwanie danych Perplexity
Usuwanie wszystkich wątków
Jeśli chcesz usunąć całą zawartość wątków na swoim koncie bez usuwania samego konta:
- Wejdź na https://www.perplexity.ai/library.
- Kliknij ikonę dodatkowych opcji […] (trzy kropki) w prawym górnym rogu.
- Wybierz „Usuń wszystkie wątki”. Tej czynności nie można cofnąć.
Usuwanie wybranych wątków
Aby usunąć pojedynczy wątek lub konkretny utworzony przez siebie wpis:
- Wejdź na https://www.perplexity.ai/library.
- Kliknij ikonę dodatkowych opcji […] (trzy kropki) obok wątku, który chcesz usunąć. Możesz też otworzyć dany wątek, kliknąć ikonę dodatkowych opcji i wybrać „Usuń”.
Usuwanie wybranej Przestrzeni
Oto jak usunąć Przestrzenie, Strony lub pojedyncze wątki:
- Kliknij Przestrzeń lub stronę, którą chcesz usunąć.
- Kliknij trzy kropki (…) obok tytułu i wybierz Usuń.
- Pamiętaj, że poprosimy Cię o ponowne potwierdzenie, czy na pewno chcesz usunąć zawartość. Tej czynności nie można cofnąć.
Usuwanie wybranego pliku lub obrazu
Pliki są domyślnie przechowywane przez 30 dni. Aby usunąć przesłane pliki, usuń cały wątek. Więcej informacji o przechowywaniu plików znajdziesz tutaj.
Więcej informacji o tym, jak Perplexity przetwarza Twoje dane, znajdziesz w Centrum pomocy Perplexity.